loading
loading
Yükleniyor...
close
0553 381 80 20

Tarihte Pırlanta

  •      

    4 bin yıl önce Hindistan’da bulunduğu günden bu yana mihraceler, krallar ve prenslerin taptığı pırlanta, günümüzde de kadınların büyük ilgisini çekiyor. Geçmişten günümüze kadar pırlanta hakkında anlatılan pek çok öykü var. Mesela Eski Yunanlılar pırlantanın gökten düşen yıldız parçaları olduğuna inanırken kimileri Eros’un oklarının ucunda da pırlanta olduğuna inanmış. Bu yüzden midir bilinmez, pırlanta her zaman aşkın sembolü olarak görülmüş.

    Ancak pırlantanın evliliğin ve aşkın simgesi olması 1477 yılına dayanıyor. Avusturya Arşidükü Maximillian, Mary’ye aşkının sembolü olarak bir pırlanta yüzük armağan etmesi dünya çapında bir geleneğin başlamasına da neden olmuş. Alevler arasında işlenmesiyle aşkın gücünü ve tutkuyu kuvvetle yansıtan pırlanta, ışıltısı ve güzelliğiyle kadını baştan çıkaran bir özelliğe sahip.
    Yüzyıllar öncesinde pırlanta bu kadar önemliyken aslında günümüzde de durum pek farklı değil. Çünkü hala çoğu kadının hayalini tek taş bir pırlanta eşliğinde edilecek evlilik teklifi süslüyor. Günümüz kadını mücevheri bir güç, bir statü simgesi olarak görüyor. Bu değer yükseldikçe kadın statüsünün de yükseldiğini hissediyor.

    Bunları Biliyormusunuz;  Uzmanlara göre pırlanta seçerken kişilerin 4C özelliğini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bunlar kesim (cut), renk (color), berraklık (clarity) ve karat ağırlığı (carat weight). Bir pırlantanın değeri ne denli nadir bulunduğuna, fiyatı da bu dört özelliğe bağlı.

    Çıplak gözle bakıldığında aynı gibi görünse de hiçbir pırlanta birbirinin aynı değil. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatının neden farklı olduğu 4C özelliğine ve bunların bileşimine bağlı.
    Kesimin kalitesi pırlantanın göz alıcı ışıltısını ortaya çıkarması açısından 4C kuralının en önemli kısmını oluşturuyor. Diğer özellikler doğadan kaynaklanırken kesim özelliği, pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özellik. Faset (ışığı yansıtan açılı yüzey) orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim, pırlantanın ateşini ve parlaklığını ortaya çıkarıyor.

    Pırlanta kesimiyle pırlanta şeklini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Şekil kişinin zevkine  bağlı. Yuvarlak kesim, bilinen kesimler arasında en popüler olanı. Diğer kesimler arasında zümrüt (dikdörtgen pırlanta kesimi), damla, markiz (iki ucu sivri kesim), prenses (üzeri kare yuvarlak kesim), oval ve kalp kesim sayılabilir.
    Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarından oluşuyor. Pırlantalar renksize ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılıyor. En beyazından gözle görülür sarımtıraklara kadar değişik tonlara sahip olanları var. Bunun yanı sıra çok nadir bulunan bazı pırlantalarda pembe, mavi, sarı gibi renklere de rastlanıyor.

    Bir pırlantanın berraklığı "doğanın parmak izleri" olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirleniyor. Hemen hemen hepsinde pırlantayı oluşturan karbon kristalinin küçük izlerine rastlanıyor. Bir taşın üstündeki leke ne kadar az ise taş o kadar değerli sayılıyor.
    Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsü. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı, kesim, renk ve berraklık özelliklerinin farklı bileşimi nedeniyle aynı olmayabiliyor.

Size web sitemizde en iyi deneyimi sağladığımızdan emin olmak için (kişisel verilerinizi toplamamak kaydıyla) çerezler kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bu kullanımı onaylamış olduğunuz varsayılacaktır. Kapat düğmesine tıklayarak bu uyarıyı güvenli bir şekilde kapatabilirsiniz.