loading
loading
Yükleniyor...
close
0553 381 80 20

Pırlantanın Fiyatı Nasıl Belirlenir

  •      

    Öncelikle pırlantaya mutlu günleriniz için ödeme yaptığınızda bir "lüks" satın aldığınızı bilmeniz gerekir. Tüm dünyada milyonlarca çift birbirlerine olan sevgilerini ifade etmek için pırlantayı tercih ederler. Çok çeşitli taş seçeneklerinden bütçelerine ve zevklerine göre bir tanesi onların aşkını ifade edecektir ve üzerinde maddi değerinin yanında manevi değeri de yıllar boyunca kalacaktır.  

     



    4C özelliği: Kesim (Cut), Renk (Color), Berraklık (Clarity), Karat Ağırlığı (Carat Weight)
     

    Bir pırlantanın değeri, ne denli nadir bulunduğunun, fiyatı da dört özelliğine bağlıdır. Çıplak gözle bakıldığında aynı görülse de, hiçbir pırlanta bir diğerinin aynı değildir. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatının neden farklı olduğu 4C özelliğine ve bunların bileşimine bağlıdır. Bu sitede bulacağınız 4C bilgileri pırlantaların neye göre sınıflandırıldığı ve fiyatlandırıldığı konusunda sizelere kısa bir ön bilgi verecektir.

     

    Kesim (Cut):

    Kesim belki de 4C özelliklerinden en önemlisidir; çünkü pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesiminin kalitesi sayesinde ortaya çıkar. Diğer özellikleri doğadan kaynaklanırken kesim özelliği, pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir. Faset (ışığı yansıtan açılı yüzey) orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim pırlantanın ateşini ve parlaklığını ortaya çıkarır.Çok teknik bir konu olan pırlantanın kesimiyle, pırlantanın şeklini karıştırmamak gerekir. Şekil kişinin zevkine bağlıdır. Yuvarlak kesim, bilinen kesimler arasında en popüler olanıdır. Diğer kesimler arasında; zümrüt (dikdörtgen pırlanta kesimi), damla, markiz (iki ucu sivri kesim), prenses (üzeri kare yuvarlak kesim), oval ve kalp kesim sayılabilir.
    Ünlü pırlanta eksperi Saul Spero 25 yılını pırlanta alan insanlarla yaptığı araştırmalar sonucu hangi karakterdeki bir kadının hangi şekilde ki pırlantayı tercih ettiğini şöyle açıklıyor.

     

     

    Şekil Karakter ;

    Yuvarlak: Ailesine bağlı, güvenilir, sakin(En çok tercih edilip, parlaklığı en güzel yansıtan kesimdir.)
    Oval: Yaratıcı, düzenli, fırsatları değerlendiren.
    Kalp: Duygusal, feminen, hassas.
    Dört Köşe: Disiplinli  , muhafazakar, dürüst.
    Markiz: Dışadönük, agresif, yaratıcı, iş kadını.
    Damla:  Nazik, saygılı, uyumlu

     

    Renk (Color):

    İnsanlar değişik renk tonlarından hoşlanabilir; bu nedenle renk özelliği 4C'ler arasında en öznel olanıdır. Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarında oluşur. Pırlantalar, renksize ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılır. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F ve G ' dir. En çok tüketilen H ve I rengi beyaz olan gruptur.Renkli beyaz dediğimiz J ve alt sarı kategoridir.Renk grupları Z’ye kadar gitmektedir.

     

     

    Berraklık (Clarity):

    Elmasın fiyatı en çok artıran, taşın lekesiz oluşudur. Aynı büyüklükteki iki taş arasında lekesine (pike) ve damarlı oluşuna göre ciddi fiyat farklılıkları vardır. Taş satan mağazalarda taşların yanında açıklamalar vardır. Bu harfler ise şunları ifade eder:
    Fawless; tamamen lekesiz ve en pahalı olan taştır. Kalite düştükçe fiyat da düşer. Bu yüzden kalitelisini tercih edin.
    VVS; çok çok küçük noktalar (VVS1 ve VVS2 olarak ayrılır.)
    VS; çok küçük noktalar (VS1 ve VS2 olarak ayrılır.En çok makbul olanıdır.)
    SI; kolayca görülebilen lekeler. (Gözle görülmez ama %25 fiyat düşürür.)
    Bir pırlantanın berraklığı "doğanın parmak izleri" olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirlenir. Hemen hemen bütün pırlantalarda, pırlantayı oluşturan karbon kristalinin küçük izlerine rastlanır.
    Ancak bu lekelerin çoğu mikroskopik olduklarından çıklak gözle görülemezler. Lekeler ancak çok kuvvetli mercek altında seçilebilir. Bir pırlantanın lekeleri ne denli az ise, taş da o kadar nadir bulunur.

     

     

    Karat Ağırlığı (Carat Weight):

    Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat 100 eşit puana bölünür. Yarım karat 50 puandır ve 0.50 ct şeklinde yazılır.
    Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı; kesim, renk ve berraklık özelliklerinin farklı bileşimi nedeniyle aynı olmayabilir.

    Her türlü sorunuz için bizi arayın: 0553 381 80 20

Size web sitemizde en iyi deneyimi sağladığımızdan emin olmak için (kişisel verilerinizi toplamamak kaydıyla) çerezler kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bu kullanımı onaylamış olduğunuz varsayılacaktır. Kapat düğmesine tıklayarak bu uyarıyı güvenli bir şekilde kapatabilirsiniz.